Bra tips & råd för ägare till BÅT

Här har vi sammanställt goda råd och tips till dig/er som har båt. Ibland kan det vara en hektisk tid när en båt ska tas upp och göras iordning för vinterförvaring. Nedanför finns en informativ checklista som underlättar att komma ihåg det viktiga. 

Alla dessa råd kan hjälpa dig/er att skydda och vårda, samt att undvika problem som kan bli tidskrävande och kostsamma. Se till att vara utrustad med de rätta och smidiga produkterna för skötseln. Vid frågor, tala med Granecs kunniga personal. Det handlar om att bevara funktionaliteten, komforten och prestandan – om säkerhet och trygghet – om att öka livslängden och möjligheterna till fantastiska upplevelser.

Checklista BÅT
inför upptagning och vinterförvaring

Listan nedanför innehåller generella tips och råd. Den kan användas för både större och mindre båt (kabin eller öppen) med inom- eller utombordare – samt med eller utan färskvatten, toalett, köksutrustning, etc.

1. Service, m.m.

Se till att boka och genomföra service samt eventuella verkstadsarbeten på hösten, efter upptagningen av båten. Det innebär att du/ni slipper långa kötider på våren, när verkstäder har många monterings- och leveransuppdrag. Då är det bara att sjösätta, precis när det passar, på våren eller försommaren.

2. Bränsletank

Tillsätt bränslestabilisering innan den sista båtturen före upptagning (medlet tillåts cirkulera). Detta är speciellt viktigt för förgasarmotorer.

3. Tvätta skorvet direkt

Tvätta av båten omgående efter upptagningen. Det är betydligt lättare att tvätta skrovet innan beväxningen har hunnit torka fast.

4. Utombordsmotor

Om båten står utomhus eller i kallförråd, lämna alltid båtmotorn i nedfällt läge. Annars är det risk för att växelhuset fryser sönder.

5. Inombordsmotor

Kontrollera glykolens köldfaktor och glykolnivån i motorns färskvattenkylning.

6. Batteri

  • Ladda batteriet/erna fullt. Not: För litiumbatterier gäller speciella rekommendationer för laddningsnivå vid lagring, se det aktuella batteriets faktablad.
  • Koppla loss minuspolen (den svarta). Alternativt, montera loss och förvara batteriet/erna inomhus. Om tillgång till 230 V uttag finns, rekommenderas att du kopplar in en CTEK underhållsladdare. Anpassa laddningen enligt kapacitet och batterityp: Bly/syra, AGM, GEL eller Litium. Tänk på att litiumbatterier inte ska laddas i minusgrader. Numera finns även litiumbatterier som har värmefolie runt cellerna – sådana kan laddas i minusgrader, se tillverkarens rekommendationer.
  • Se även: Checklista batteri >

7. Kök

Töm båten på all mat, även torrvaror, för att undvika gnagare och insekter/skadedjur. Lämna det rengjorda och avstängda kylskåpet i vädringsläge. Om inte vädringsläge finns på kylskåpsdörren, kläm fast en tidning eller hushållssvamp.

8. Vatten & sanitet

  1. Töm färskvattnet – sug ur ledningarna vid vattenpumpen – för att undvika frysskador (sprickor i slangar och behållare) samt tillväxt av mikroorganismer.
  2. Spola i toaletten tills vattnet slutar rinna, för att slippa frysskador (kvarliggande vatten i slangar).
  3. Töm toaletten och/eller septiktanken. Rengör gärna med septiktanksrengöring.
  4. Töm varmvattenberedare och lämna kranen i öppet läge.
  5. Ställ alla vattenkranar i öppet läge, mitt emellan varmt och kallt.
  6. Lägg ned den tömda duschslangen (duschmunstycket) på golvet.

9. Gasol

Om gasol används, se till att gasolflaskans kran är stängd. Skruva loss gasolflaskan från anslutningen. Vid behov, plocka ut denna ur båten för att undvika brandrisk.

10. Förvaring

Vid förvaring utomhus under presenning: Plocka gärna in kapell och dynor i varmförvaring, för att undvika mögel. 
Avfuktning: Fukt och kondens är som värst omkring 0 °C. Kondens bildas vid ca +10 °C och svalare, både utomhus och i kallförråd inomhus. Ställ in en ”torrboll” (fuktslukare) i båtens kabin, för att undvika fukt och mögel i dynor, på inredning, m.m. Välj "torrbolls"-produkten i förhållande till utrymmets storlek, förvaringssätt och tidsperiod – läs instruktionen/fråga butikspersonalen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår